Bílkoviny – k čemu je potřebujeme a v jakých potravinách je najdeme

Bílkoviny potřebuje každá buňka v těle: jsou nezbytné k růstu a udržování všech tkání – od kostí a svalstva až k vlasům a nehtům. Bílkoviny se také účastní při tvorbě enzymů, které nám umožňují trávení, jsou nutné pro tvorbu protilátek bojujících s infekcemi a jsou součástí hormonů udržujících tělesnou výkonnost.

Odborníci na výživu doporučují získávat 5 až 10 procent kalorií z bílkovin, 35 procent kalorií z tuků a 50 procent ze sacharidů. Pokud příjem tuků nebo sacharidů nestačí našim energetickým potřebám, začnou se rozpadat tělesné bílkoviny a sloužit jako energetický zdroj.

Bílkoviny v potravinách

Požívání velkého množství bílkovin je nevhodné, protože tělo je nemůže skladovat k pozdějšímu využití. Místo toho se nadbytek bílkovin přeměňuje v játrech na glukózu a vedlejší látky jako ureu, kterou je nutno z těla vyloučit. Nadbytek bílkovin tak vede k tvorbě kyselé moči, což druhotně vede ke zvýšeným ztrátám vápníku z kostí a může se tak zvyšovat riziko osteoporózy.

K potravinám dodávajícím tělu bílkoviny patří obilniny (pšenice, ovesné vločky, rýže, chléb), maso, drůbež, ryby, vejce, sýry, luštěniny (fazole, hrách a čočka), ořechy a brambory. Průměrný muž nebo dorůstající chlapec potřebuje denně asi 55 g bílkovin, které tělo může získat například z 220 g pečeného libového kuřete nebo 250 g vařeného pstruha.

Průměrná žena nebo dorůstající dívka potřebuje denně asi 45 g bílkovin, dítě od sedmi do deseti let 28 g. Kojící žena potřebuje bílkovin víc, protože je využívá k tvorbě mléka. Pokud držíte dietu, jste nemocní nebo se zotavujete z těžšího zranění, dbejte na to, abyste jedli dostatek bílkovin. Většina lidí západní civilizace jí však stejně daleko víc bílkovin, než potřebuje – kolem 100 g denně.

Co jsou to bílkoviny?

Stavebními kameny bílkovin jsou aminokyseliny – složky obsahující čtyři základní prvky nutné pro život: uhlík, vodík, kyslík a dusík. Některé aminokyseliny obsahují také síru. Přestože většina bílkovin se skládá asi z dvaceti aminokyselin, mohou se v nich některé aminokyseliny opakovat i víckrát, takže se molekula bílkoviny může skládat až z pěti set jednotek aminokyseliny, seřazených ve specifickém sledu.

V těle existuje mnoho typů bílkovinných molekul a každý z nich je pro svou funkci specifický. Například bílkoviny jako keratin a kolagen dodávají sílu a pružnost vlasům, stejně jako kůži a šlachám. Hemoglobin a myoglobiny jsou bílkoviny krve a svalů, které vážnou kyslík, ovalbumin, základní bílkovina vaječného bílku, je odpovědný za schopnost vajíčka uhnízdit se měkce v děložní sliznici. Zvláště důležitá skupina bílkovin – známá jako enzymy – řídí všechny chemické reakce v tělesných buňkách. Tyto reakce jsou základem všech buněčných aktivit včetně růstu, udržování organismu v dobrém stavu, tvorby energie a vylučování odpadových produktů.

Kvalita bílkovin

Bílkoviny, které sníme, jsou rozkládány na aminokyseliny, které jsou absorbovány a použity k tvorbě jiných bílkovin. Z dvaceti různých aminokyselin, nalézaných obvykle v rostlinných i živočišných bílkovinách, dokáže lidské tělo většinu vyrobit, ale osm základních aminokyselin může získat jedině z potravy. Hlavním důvodem, proč v jídle potřebujeme bílkoviny, je získání těchto osmi základních (esenciálních) aminokyselin: isoleucinu, leucinu, fenylalaninu, valinu, treoninu, metioinu, triptofanu a lysinu. U dětí je za esenciální aminokyselinu pokládán i histidin, protože ho nedokážou vytvořit tolik, kolik potřebují.

Protože bílkoviny ze živočišné potravy obsahují všechny esenciální aminokyseliny v poměru, jaký tělo vyžaduje, nazývají se kompletní bílkoviny (nebo také bílkoviny první třídy). Bílkoviny z rostlinných zdrojů neobsahují vždy všechny esenciální aminokyseliny, a jsou proto nazývány neúplné nebo druhořadé bílkoviny. V praxi však je tato klasifikace celkem bezvýznamná, protože lidská strava se skládá ze směsi rostlinných bílkovin a nedostatek v jedné z nich je vyrovnán přebytkem v jiné. Konzumují-li se například společně pšeničné bílkoviny s bílkovinami fazolí, získáme hodnoty aminokyselin podobné hodnotám v mase. Příjem bílkovin u vegetariánů, kteří jedí správnou sestavu rostlinných bílkovin, bude proto stejně hodnotný jako u osob, které jedí pravidelně maso.

Dnes se bílkoviny jednoduše klasifikují podle toho, mají-li vysokou nebo nízkou kvalitu. K vysoce kvalitním bílkovinám patří maso, drůbež, ryby, vejce a sójové boby, kdežto nízkou kvalitu bílkovin mají ořechy, luštěniny, chléb, rýže, těstoviny a brambory.

33 komentářů u „Bílkoviny – k čemu je potřebujeme a v jakých potravinách je najdeme“

  1. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to
    be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think
    about worries that they plainly do not know about.
    You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal.
    Will probably be back to get more. Thanks

    Odpovědět
  2. Электричество является фундаментальной частью общей современной жизни.
    Оно потребляется для питания различных приборов и сложных элементов, которые мы
    регулярно используем. Но, вопреки всему, без правильной электроизоляции,
    электрические сети могут быть
    опасными и неэффективными.

    Odpovědět
  3. Please let me know if you’re looking for a article
    author for your site. You have some really great articles and
    I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
    Please send me an email if interested. Thanks!

    Odpovědět
  4. After going over a handful of the blog articles on your web page, I really
    like your technique of writing a blog. I book-marked
    it to my bookmark site list and will be checking back soon. Take a
    look at my web site too and tell me what you think.

    Odpovědět
  5. hello there and thank you for your info –
    I’ve definitely picked up something new from right here.
    I did however expertise several technical points using this web site,
    since I experienced to reload the web site
    lots of times previous to I could get it to load properly.
    I had been wondering if your hosting is OK?
    Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will
    often affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.
    Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for
    a lot more of your respective interesting content.
    Make sure you update this again soon.

    Odpovědět
  6. Hey very nice web site!! Man .. Excellent ..
    Wonderful .. I will bookmark your website and take the feeds additionally?

    I am happy to search out a lot of helpful information right here in the submit, we
    want develop extra strategies on this regard, thanks for sharing.
    . . . . .

    Odpovědět
  7. I simply couldn’t leave your web site prior to suggesting that I really loved the standard information an individual supply on your
    visitors? Is going to be back ceaselessly in order to inspect new posts

    Odpovědět
  8. You could definitely see your enthusiasm in the work you write.
    The arena hopes for even more passionate writers such as you who
    aren’t afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

    Odpovědět
  9. 대한민국 최고의 유흥 강남 가라오케를 소개 합니다, 강남지역에서 즐길 수 있는 가성비좋은
    가라오케 룸 술집 이며, 합법적인 1종 유흥업 입니다

    Odpovědět
  10. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend who was doing a little homework on this.
    And he actually ordered me breakfast simply because I
    discovered it for him… lol. So allow me to reword this….
    Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this topic here on your internet site.

    Odpovědět
  11. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this excellent blog!
    I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.

    I look forward to new updates and will talk
    about this blog with my Facebook group. Talk soon!

    Odpovědět
  12. Excellent post. I was checking constantly
    this blog and I’m impressed! Extremely helpful information specifically the last part 🙂 I care for such information a lot.
    I was looking for this particular info for a very long time.
    Thank you and best of luck.

    Odpovědět
  13. I am not sure where you are getting your info, but great topic.
    I needs to spend some time learning much more or understanding more.
    Thanks for great info I was looking for this info for my mission.

    Odpovědět
  14. naturally like your web site but you have to test the spelling on several of your posts.

    Several of them are rife with spelling issues and I to find it very
    bothersome to tell the truth on the other hand I’ll certainly come again again.

    Odpovědět

Napsat komentář