Pojem „rychlé občerstvení“ obecně označuje jídlo, které lidé hodlají rychle zkonzumovat, ať už na místě, nebo mimo něj. Existuje mnoho dobře prozkoumaných důkazů, které prokazují různé negativní zdravotní účinky konzumace a přejídání se rychlým občerstvením, a to jak z krátkodobého, tak z dlouhodobého hlediska. Rychlé občerstvení může obsahovat rafinované obiloviny namísto celozrnných, může obsahovat nasycené tuky, cholesterol a přidaný cukr a může mít vysoký obsah sodíku (tzv. soli), který se používá jako konzervační látka a dodává jídlu větší chuť a sytivost.
Je rychlé občerstvení nezdravé?
Některé potraviny jsou zdravější než jiné, ale neexistuje nic takového jako „špatné“ jídlo. Různé potraviny mohou sloužit různým účelům, ale všechny nám dodávají energii a živiny, které naše tělo potřebuje. Například pizza obsahuje živiny, jako jsou sacharidy, bílkoviny, tuky, vápník a další v závislosti na náplni. Salát s grilovaným kuřecím masem a dresinkem obsahuje živiny, jako jsou bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, vitamin A, vitamin C a další. Lidé mají tendenci považovat jídlo z rychlého občerstvení za nezdravé, protože v něm často bývá mnoho smažených pokrmů a porce bývají „super“ velké. V závislosti na tom, jaké jídlo z rychlého občerstvení si dáte, může mít vyšší obsah kalorií (energie), nasycených tuků a sodíku, než kolik vaše tělo v danou dobu jídla potřebuje. Mějte také na paměti, že limonády, které se v restauracích rychlého občerstvení často objevují na předních místech, obsahují velké množství přidaného cukru, který v jídelníčku obecně není nezbytný.
Krátkodobé dopady na zdraví
Jak jsme již zmínili, tak rychlé občerstvení má obvykle vysoký obsah cukru, soli a nasycených tuků. Reakce organismu na tyto živiny má při konzumaci rychlého občerstvení za následek řadu krátkodobých dopadů.
Zvýšení hladiny cukru v krvi
Rychlé jídlo se rychle rozkládá, což způsobuje rychlý nárůst hladiny cukru v krvi kvůli rafinovaným sacharidům a přidanému cukru. To následně způsobuje abnormálně velký inzulín, což má za následek pokles hladiny cukru v krvi. To může u lidí vyvolat pocit únavy. Inzulín podporuje další hlad v krátké době po jídle.
Krevní tlak
Konzumace vysokého množství soli může mít okamžitý vliv na správné fungování krevních cév člověka. Nadměrný příjem sodíku také souvisí se zadržováním tekutin.
Ovlivňuje příjem živin
Rychlé občerstvení obvykle neobsahuje čerstvé ovoce a zeleninu. Pokud se jedinec stravuje ve fast foodech často, může být pro něj obtížné dosáhnout doporučeného denního příjmu alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny. Může mít také potíže s dosažením ideálního příjmu vlákniny.
Záchvatovité přejídání
Jídlo z rychlého občerstvení je velmi chutné, což znamená, že ho tělo v ústech rychle rozloží a není třeba ho příliš žvýkat. Proto rychle aktivuje centra odměny v mozku.
Dlouhodobé dopady na zdraví
Existuje mnoho dobře prozkoumaných důkazů, které ukazují, že pravidelná konzumace rychlého občerstvení může poškodit zdraví člověka.
Imunita a záněty
Přehled z roku 2021 zkoumal vliv rychlého občerstvení na imunitní systém člověka. Rychlé občerstvení může vést k vyššímu výskytu zánětů, horší kontrole infekcí, vyššímu výskytu rakoviny a vyššímu riziku alergických onemocnění.
Paměť a učení
Nevyvážená strava s vysokým obsahem nasycených tuků a jednoduchých sacharidů, typickou pro rychlé občerstvení, má spojitost s nižší schopností paměti a učení. Tento druh stravy může také zvyšovat riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
Srdeční onemocnění
Strava s vysokým obsahem soli často zvyšuje krevní tlak, takže člověk je náchylnější k infarktu, mrtvici, onemocnění ledvin nebo srdečním chorobám.
Obezita
Typické jídlo z rychlého občerstvení obsahuje velmi vysoký počet kalorií. Pokud člověk denně sní více kalorií, než spálí, přibývá na váze, což může vést k obezitě.
Rychlé občerstvení má obvykle vysoký obsah soli, cukru, nasycených tuků, kalorií a zpracovaných konzervačních látek a přísad. Řada dobře provedených výzkumů prokázala negativní zdravotní účinky konzumace nadměrného množství těchto složek potravy.
Z krátkodobého hlediska ovlivňuje rychlé občerstvení hladinu cukru v krvi a krevní tlak, zvyšuje záněty a může znamenat, že člověk nepřijímá dostatek potřebných živin. Z dlouhodobého hlediska může strava bohatá na rychlé občerstvení vést k problémům s trávením, imunitou, záněty, zdravím srdce, obezitou a dalším.
Ne všechna jídla z rychlého občerstvení jsou však špatná. Některé položky jídelníčku mohou mít nižší obsah těchto látek než jiné, zatímco některé provozovny rychlého občerstvení se mohou zaměřit na poskytování zdravějších možností.