Beluga – černá čočka

Je nazývána „kaviár“ mezi luštěninami. Černá čočka svými drobnými zrnky i barvou připomíná kaviár, čímž si zasloužila i svoje jméno. Představuje luštěninu, která se řadí mezi suroviny s výborným nutričním obsahem a navíc má příjemnou oříškovou chuť,čímž se od ostatních druhů čočky výrazně liší.

Nutriční hodnoty

Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g), spoustu vlákniny a její černý pigment obsahuje anthocyaniny, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci (například v borůvkách a ostružinách). Je také dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku).
Na rozdíl od zelené čočky a dalších luštěnin, belugu není nutné před přípravou namáčet. Vaří se v neosolené vodě zhruba 25 – 30 minut.

Beluga se skvěle hodí do salátů, k lososovi, výborně chutná s kořenovou zeleninou a s vlašskými ořechy. Její jemnou chuť můžete doplnit olejem z vlašských ořechů, sezamovým nebo balsamico octem s kapkou hořčice. Výborně bude chutnat i v pomazánkách.

Salát z černé čočky

150 g čočky

150-200 g zeleniny – já použila mraženou s brokolicí

1 – 2 konzervy tuňáka ( záleží jak jsou velké), kupuji v Lidlu kde jsou celé kusy tuňáka

čočku uvařit podle návodu na sáčku, přidávám k ní pár snítek čerstvé majoránky a tymiánu. Zeleninu nechám jen krátce přejít varem aby byla křupavá, vše dám do mísy a zamíchám tuňáka, osolím, opepřím a dám odležet.

Napsat komentář