Chudokrevnost (Anémie) – co byste měli vědět

Chudokrevnost bývá nejčastěji způsobena nedostatkem železa

Sníží-li se hladina hemoglobinu – životně důležité bílkovinné molekuly, která v krevním oběhu přenáší kyslík – nebo poklesne-li množství červených krvinek pod běžnou úroveň, zhoršuje se zásobování tkání kyslíkem. Mírná chudokrevnost se projevuje únavou a celkovou slabostí, u těžší formy přecházejí tyto příznaky v letargii a jsou doprovázeny bledostí, bušením srdce, dušností, závratěmi, otoky nártů a kotníků a bolestmi v dolních končetinách.

Správná strava je důležitá

Nejběžnější příčinou anémie, častou zejména u dospívajících dívek a žen v reproduktivním věku, je nedostatek železa. Rizikovou skupinou jsou i malé děti, protože převážně mléčná výživa obvykle nezajišťuje dostatečný přísun železa.

Vznik chudokrevnosti podporuje strava s nedostatečným podílem červeného masa a vnitřností, drůbeže, ryb a listové zeleniny. Nejvyšší obsah železa mají játra, ale v těhotenství je lépe se jim vyhnout, protože případný nadměrný příjem vitaminu A by mohl poškodit plod. Nedostatek železa se ovšem může projevit i při konzumaci stravy bohaté na minerální látky, protože železo se těžko vstřebává. Schopnost vstřebávat železo snižuje tanin obsažený v čaji, proto není vhodné zapíjet jídlo čajem. Vstřebávání železa může zhoršovat také kyselina fytová přítomná v pšeničných otrubách a neloupané rýži. Tělo sice snáz přijímá železo ze živočišných zdrojů (maso a ryby) než z listové zeleniny, obilnin, luštěnin a dalších rostlin, ale vstřebávání železa z rostlinných zdrojů můžeme napomoci současným příjmem vitaminu C například ve formě rajčatového salátu nebo pomerančové šťávy. Dobrým zdrojem železa jsou také obohacené obilninové snídaně.

Čtyři typy chudokrevnosti

Chudokrevnost, lékařsky anémie, může mít řadu příčin. Příčinou anémie z nedostatku železa bývá buď špatně vyvážená strava nebo ztráta krve, a to zejména při silné menstruaci nebo při vnitřním krvácení jako důsledku vředového onemocnění či rakoviny. Když se červené krvinky rozpadají rychleji, než je nové stačí nahradit, jedná se o chudokrevnost srpkovitou (hemolytickou). Megaloblastová anémie vzniká z nedostatku kyseliny listové. Příčinou perniciózní anémie je neschopnost vstřebávat vitamin B12. Chudokrevnost může také souviset s jiným onemocněním, například leukémií, která ochromuje tvorbu nových červených krvinek.

V některých případech je možné pečlivou skladbou jídelníčku doplnit hemoglobin, čímž napomůžeme vyrovnání množství červených krvinek na úroveň zdravého organismu. Nejúčinnější léčbu prokázané chudokrevnosti ovšem zaručuje železo a vitaminy v tabletách. Perniciózní anémie se léčí sérií injekcí vitaminu B12 opakovanou v tříměsíčních intervalech.

Riziková skupina žen

Chudokrevnost způsobená nedostatkem kyseliny listové (folátu) nebo vitaminu B12 zdaleka není sice rozšířená tolik jako chudokrevnost z nedostatku železa, avšak nedostatek vitaminu B12 hrozí především vegetariánům a zejména veganům, protože se nevyskytuje v potravinách rostlinného původu. Nedostatkem kyseliny listové zase trpívají těhotné ženy. Jakmile byla diagnostikována některá forma anémie, jsou nejúčinnější léčbou suplementy podávané pod dohledem lékaře. Železo a kyselina listová se obvykle podávají ve formě tablet, vitamin B12 při perniciózní anémii se aplikuje injekčně. Nejlepším spojencem proti recidivě je správně vyvážená strava.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by tě zajímat
Zpět na úvodní stránku