Zdravé snídaně třikrát jinak

Snažíte se žít zdravě, ale pořád vaříte stejná jídla? Nebaví vás dokola jíst jednu ovesnou kaši a jeden salát? V tomto článku najdete recepty na tři různé snídaně, které si můžete měnit podle libosti a donekonečna vytvářet jejich nové variace. Zdravý životní styl totiž neznamená nudu, naopak, máte nepřeberné množství ovoce, zeleniny a surovin, které můžete kombinovat.

Zároveň zlaté pravidlo všech výživových poradců je: „Snídaně na prvním místě!“. Snídaně je prostě základ dne a pokud ji vynecháte nebo si ji sníte jen po cestě do práce v metru, tak to není dobrý start do nového dne. Proto toto jídlo rozhodně nevynechávejte a snažte se jej vychutnat co nejvíce. Například si můžete snídani hezky nazdobit a hned se vám bude lépe jíst. A teď už k samotným receptům, které vám zaberou maximálně 15 minut.

1) Banánový chia pudink

Chia semínka jsou plodem šalvěje hispánské, kterou znali již staří Aztékové, kteří ji používali jako platidlo. Ano, takovou měla a má cenu! Podle těchto semínek je pojmenované také mexické město Chiapas.

Semínka  obsahují vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Zahánějí pocit únavy, žízně a hladu. Proto jsou skvělou surovinou do ranní snídaně, zasytí vás obohatí vaše tělo o důležité látky.

Na recept budete potřebovat:

  • Banán
  • Chia semínka
  • 150-200 ml mléka
  • Mandle
  • Kokos

Nejprve si v mixéru rozmixujte půlku banánu s mlékem. Množství mléka dejte podle toho, kolik pudinku chcete mít. Banánové mléko nalijte do sklenice a přisypte asi 3-4 lžíce chia semínek. Ty pečlivě zamíchejte, aby se netvořily „semínkové slepence“. Průběžně promíchávejte ještě cca 5-10 minut, dokud se nevytvoří požadovaná pudinková konzistence.

Než pudink ztuhne, připravte si banánovou vrstvu. V hrnci si rozehřejte půl lžičky kokosového oleje (nebo slunečnicového, pokud nemáte kokosový). Když je olej rozpuštěný, přidejte nakrájená kolečka z druhé půlky banánu a kokos. Vše míchejte a když je banán nahnědlý a hezky osmažený, sundejte z plotny.

Chia pudink by měl mít již požadovanou konzistenci, takže na něj navrstvěte banán s kokosem. Vše posypte mandlemi a máte hotovo. Pudink je výborný i vychlazený například druhý den k svačině.

Výhodou chia semínek je, že jsou bez chuti, takže je můžete kombinovat s různými surovinami. Další variací tohoto pudinku by mohla být verze s lesním ovocem či jablkem a skořicí. V podstatě si můžete pohrávat s horní vrstvou pudinku a vše si připravit podle vaší chuti.

2) Ovesná kaše

Kaší si můžete ráno připravit hned několik druhů a jíst třeba každý den v týdnu jinou, ta nejběžnější je ale z ovesných vloček. Ovesné vločky mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, slizových látek, vitamínů B1, B6 a E, železa a vápníku. Díky vysokému množství vlákniny regulují cholesterol a glukózu v krvi. Zároveň oves blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Díky vláknině vás také zasytí na dlouhou dobu a do oběda nebudete mít hlad.

Na recept budete potřebovat:

  • 50 g ovesných vloček
  • 250 ml mléka
  • Sladidlo (zralý banán, med, javorový sirup, třtinový cukr)
  • Borůvky
  • Kokos
  • Semínka (chia, sezamové, slunečnicová)

Začněte s tím, že si v hrnci opražte ovesné vločky. Pozor, při vysoké teplotě by se mohly připálit. Za stálého míchání je nechte pražit na dně hrnce. Hotové jsou, když začnou vonět po oříšcích. (Kdo nemá rád oříškovou chuť, může tento krok vynechat.) Pokud je máte hotové, přidejte část mléka a míchejte. Když začne směs probublávat, dolijte zbytek mléka. Lepší je, pokud kaše má spíše tekutější konzistenci. Pokud začne kaše opět probublávat, sejměte hrnec z plotny a položte vedle.

Nyní je čas na doslazení. Nejzdravější verze je přidat do hmoty rozmixovaný či rozmačkaný banán, ten přírodně kaši osladí a nemusíte používat jiná dochucovadla. Pokud banán použít nechcete, nemáte jej doma nebo chcete kaši sladší, použijte med, javorový sirup nebo třtinový cukr.

V této fázi přelijte kaši do vámi zvolené misky a nastává čas zdobení. Zde prostor pro vaši fantazii a kreativitu. V tomto receptu jsou použity borůvky, směs semínek a kokos. Můžete však použít jakékoliv jiné ovoce, například jahody a kiwi jsou skvělou kombinací. A když máte nazdobeno, přichází čas si kaši pěkně v klidu sníst. Jelikož je to díky ovesným vločkám celkem těžká snídaně, s jídlem nespěchejte. Nejlépe si k ní pusťte seriál nebo písničky a pořádně si ji vychutnejte.

3) Banánová smomthie bowl

Smoothie bowls jsou hitem instagramu a všech zdravých kaváren a bister. A není se čemu divit, jsou kombinací ovoce a bílkovin a prospěšných tuků, takže je to zdravá ranní bomba! Nemusíte být ani food blogerka na to, abyste si dokázala připravit toto výživné a chutné jídlo. Opět si můžete hrát s ingrediencemi a tvořit tak každý den jinou verzi smoothie.

Na recept budete potřebovat:

  • Banán
  • 3 ks jahod
  • Mandlové/kokosové mléko
  • 15 g ovesných vloček
  • Kakao
  • Kokos
  • Nasekané mandle
  • Chia semínka

Začněte s tím, že rozmixujete banán, jahody, ovesné vločky a mléko. Ovesné vločky vám zaručí přísun vlákniny, která je důležitá proto, aby hlad přišel co nejpozději. Mléko použijte mandlové či kokosové, jelikož smoothie ochutí a trochu osladí. Pokud tato mléka nekupujete, použijte kravské, do kterého přidáte dvě kapky vanilkové esence, aby bylo lehce navoněné.

Toto smoothie si přelijte do misky a můžete zdobit. Nejlepší je přidat nějaká semínka, která obsahují zdravé tuky, důležité pro správné fungování vašeho organismu. Kokos a kakao skvěle dochutí banán a tato kombinace je nepřekonatelná. Na závěr přisypte trochu chia semínek, aby byla smoothie bowl ještě zdravější.

Tip: Smoothie můžete nalít i do ovesných košíčků, které si připravíte den předem.

Napsat komentář