Jednotlivé druhy masa pod lupou z pohledu sportovce

Také milujete maso a neumíte si představit svůj jídelníček bez něho? Zařazujete stále jeden, dva druhy masa nebo jíte od každého něco? Co vše maso obsahuje, proč je pro nás důležité? Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými druhy masa? 

O mase ve zkratce

Proč je tak důležité jíst maso? Vegetariáni samozřejmě se mnou souhlasit nebudou, ale všeobecně je maso jeden z nejlepších zdrojů bílkovin. Bílkoviny najdete také v rostlinné stravě, ale pokud se neřadíte mezi vegetariány či vegany, tak je maso skvělým zdrojem bílkovin pro vás.

Důležitost bílkovin je nejen pro sportovce, avšak ti by měli hlavně dbát na dostatečný příjem bílkovin. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou pro naše svaly. 

Dále v mase najdeme také železo, zinek a jiné vitamíny a minerály.

Kuřecí maso

Kuřecí maso naleznete v téměř každém jídelníčku sportovce či člověka, který se stravuje zdravě. Jedná se o kvalitní zdroj potravin, je však důležité si vybírat kvalitní maso nejlépe od řezníka. V potravinových řetězcích najdeme ve většině případů méně kvalitní maso, které obsahuje také méně živin. 

Vitamíny a minerály

V kuřecím mase najdeme především fosfor, hořčík, železo, draslík, vápník a selen. Mezi vitamíny najdeme především vitamíny skupiny B. 

Kalorická hodnota

Kalorie se liší podle částí kuřete. (hodnoty jsou udávané na 100 g)

  • Kuřecí prsa – 101 kcal – 23,1 g bílkovin
  • Kuřecí stehna – 187 kcal – 18,2 g bílkovin
  • Kuřecí křídla  222 kcal – 18,3 g bílkovin 
  • Kuřecí játra – 116 kcal – 16,9 g bílkovin

Hovězí maso

Hovězí maso je považováno za kvalitnější zdroj bílkovin. Jedná se o dražší surovinu, ale samozřejmě záleží, kterou část hovězí, a jak zpracované, si maso vyberete. Opět je důležité dbát na kvalitu a pokud vám jde o co největší příjem bílkovin s nízkým procentem tuku, volte také takové části masa. Vždy se dívejte na složení. 

Vitamíny a minerály

V hovězím mase najdeme opět spoustu vitamínů a minerálů. Mezi minerály to jsou selen a zinek. Dále v hovězím najdeme kyselinu listovou a vitamín B12, který má vliv na krvetvorbu a správné fungování nervového systému. 

Kalorická hodnota

Kalorie se liší podle částí skotu a jeho zpracování. (hodnoty jsou udávané na 100 g)

  • Svíčková – 140 kcal – 19,4 g bílkovin
  • Kýta – 127 kcal – 20,6 g bílkovin
  • Roštěnka – 184 kcal – 20,4 g bílkovin
  • Hovězí přední 176 kcal – 20,7 g bílkovin
  • Kližka – 156 kcal – 21,7 g bílkovin
  • Hovězí játra – 130 kcal – 19,7 g bílkovin

Vepřové maso

Vepřové maso se řadí mezi levnější masa. Obsahuje však ve většině případů více tuku, což je také důvod, proč je u sportovců více oblíbené maso kuřecí nebo hovězí. 

Vitamíny a minerály

Vepřově maso obsahuje opět vitamíny skupiny B, především vitamín B1, B2 a B3. Dále železo, fosfor a draslík. 

Kalorická hodnota

Kalorie se liší podle částí prasete a jeho zpracování. (hodnoty jsou udávané na 100 g)

  • Vepřová játra – 131 kcal – 16 g bílkovin
  • Vepřová kotleta – 239 kcal – 18,2 g bílkovin
  • Vepřová krkovice – 300 kcal – 30 g bílkovin
  • Vepřová panenka – 137 kcal  20,4 g bílkovin
  • Vepřová plec – 241 kcal – 39 g bílkovin