5 nejoblíbenějších koření české kuchyně

Naše domácí česká kuchyně. Nepatří sice mezi ty nejdietnější, ale kdo by ji nemiloval? Chuť pokrmů jako třeba svíčkové, guláše či vepřa knedla zela si dokážeme vybavit prakticky ihned. Víte ale jak zařídit, aby každé jídlo chutnalo jako od babičky? Musíte rozkrýt unikátní kouzlo koření a to nejlépe těch, které se v české kuchyni nejvíce používají.

Pepř

Pepř je snad, vedle soli, nejpoužívanějším dochucovadlem ve všech kuchyních světa. Pochází z Indie a do Evropy ho přivezl Alexandr Makedonský. Existuje ho spousta druhů, například pepř černý, bílý či zelený. Všechny tyto druhy však pocházejí z naprosto stejné rostliny, tedy z pepřovníku. Jejich druh určuje pouze různé stádium zralosti. Jedině pepř bílý pochází ze zcela zralých bobulí.

Kmín

Naprosto typické koření pro českou kuchyni. Používá se například do pečiva, na brambory, na ryby, kachny, husy či různé pečeně. Zřejmě pochází z jihozápadní Asie a jde o jedno z nejpoužívanějších Evropských koření. Kmín se dá velice dobře pěstovat i v Česku, nejlépe se mu však daří na Balkáně. Je velice dobrý i jako léčebný prostředek. Skvěle působí proti plynatosti a podporuje činnost žaludku, jater a střev.

Bazalka

Bazalka je velice aromatická bylinka. Můžeme ji nalézt skoro ve všech zeleninových pokrmech, protože chuť zeleniny skvěle podporuje. Výborně chutná například v bylinkovém másle. Bazalka pochází z Indie, kde je hindskými kulturami považována za posvátnou rostlinu. Dá se výborně pěstovat i na českých zahrádkách či v květináči za oknem. Má také skvělé léčivé účinky. Tlumí křečové bolesti, pomáhá při nadýmání, migréně, nespavosti a působí i mírně antibioticky. Také skvěle podporuje chuť k jídlu.

Oregano

Někteří toto koření znají jako dobromysl, jiní zase jako oregano. Rostlinku můžeme klidně najít, když se půjdeme projít po českých lesích. Jednoduché je však i její pěstování na zahradě. Oregano pochází z oblasti Středomoří, rozšířila se však po celé Evropě. Typické je jako koření do pizzy, protože jí dodává její nezaměnitelnou chuť. Také je součástí provensálského koření. Dobromysl je mimo jiné skvělá léčivá bylinka. Má protizánětlivé účinky a pomáhá při vykašlávání. 

Majoránka

Majoránka je aromatická bylina s příjemnou vůní. Původem je z Egypta, kde byla starými Egypťany hojně pěstována. Je delikátní v kombinaci s česnekem. Nejčastěji se používá do různých polévek a omáček. Je nezbytná při tvorbě zabijačkových specialit, bramboračky či bamboráku. Vyniknout dává chuti zvěřiny nebo pečeným játrům. Dá se využít jak v čerstvém, tak v sušeném stavu a ani při delším skladování neztratí svoje jedinečné aroma. Majoránka podporuje chuť k jídlu a působí proti nadýmání. Čaj z majoránky pomáhá při nachlazení a bolestech hlavy. 

Napsat komentář