Jak se stravovat zdravěji a prospěšněji pro vaše tělo?

Vyvážená strava je dlouho omílaný pojem, kterého se však nemusíte bát. Pro udržení zdravého životního stylu je nezbytné přijímat správně nutričně bohaté potraviny. V dlouhodobějším měřítku jsou různé diety nereálné a jediné zdravé řešení je právě bohatá a pestrá strava, ale všeho s mírou. Diety způsobí omezení příjmu některých živin, tělo tak strádá. Při nejedení se sice váha sníží, pak se ale opětovně vrátí. Tyto drastické diety jsou zcela nevhodné.

Proč se to vyplatí?

Organismus pro správné fungování vyžaduje dostatek nezbytných živin. Pokud něco schází, dá nám to najevo. Dále také není dobré, aby něčeho bylo příliš. Princip je tedy v tom dodat zdravě vše potřebné v dostatečné míře. Není to vůbec složité a s trochou přemýšlení a plánování to půjde lehce. Přispějete k správné funkci imunitního režimu, rozvoji a růstu či udržení. Také předcházíte chorobám jako obezita nebo cukrovka, které mohou mít nepříjemný průběh.

Potravinové skupiny

Rozlišujeme 5 skupin a to: obiloviny, ovoce, zelenina, mléčné výrobky a bílkoviny. Ani jeden tento oddíl bychom ve své denní stravě neměli vynechat, dodává tělu totiž unikátní a vyvážené živiny. Pokud se tak stane, můžeme se potýkat s jejich nedostatkem.

Nebojte se tuku

Tuk obecně je považován za velmi nezdravý, lidé mají tendenci se mu vyhýbat s vidinou snížení váhy a zeštíhlení. Což je ale chyba, protože některé tuky jsou blahodárné. Nezdravým tukům bychom se měli obloukem vyhnout, existují ale i tzn. “zdravé tuky”, které by do jídelníčku měli být zařazeny každý den. Jsou to například omega-3 nenasycené mastné kyseliny a další. Nalezneme je v olivovém oleji, avokádu…

Jak tedy jíst?

Jezte rozmanitě a dopřejte si kousek od všeho. Omezte cukry na co nejvíce možné minimum, zařaďte zdravé tuky a neopomeňte na pět skupin. Zeleniny můžete sníst nejvíce. Vaše strava by měla zajistit dostatečný denní kalorický příjem. Při nedostatečném si můžete způsobit podváhu a další potíže, to ale také platí o přejídání se. Obecným vzorcem je 1500 kalorií za den pro ženu a 2000 kalorií pro muže. Je to ale velmi individuální, děti, především dospívající jedinci ve vývinu potřebují vyšší kalorický příjem, to samé platí i o sportujících osobách.

Jezte v pravidelných časových intervalech. Několik hodin před spaním už není příliš zdravé cokoli konzumovat. Občas si můžete dopřát i něco kaloričtějšího či sladkého, nemělo by to ale být vždy. Je nutné dbát na všechny kategorie potravin.

Příklady, aneb kde živiny nalezneme

Obiloviny jsou rostliny pěstované kvůli jejich semenům, která jsou bohatá na minerály, vitamíny, oleje a dodávají vlákninu. Jsou to rýže, kukuřice, žito, ječmen, pohanka, oves a další.

Ovoce a zelenina, dle vašeho výběru a nejrůznějších chutí. Dobrá je lokálně pěstovaná od místních farmářů. Pro příklad jsou výborná jablka, banány, avokáda, špenát, saláty, a to co vám chutná.

Mléčné výrobky, dále potraviny vyrobené zpracováním mléka. Nemusíte mléko konzumovat pouze v podobě tekutiny, má mnoho jiných podob. Jeho blahodárný obsah tak získáte i jedením sýrů, másla, tvarohu, jogurtu, kefíru se zdravými bakteriemi, a dalších.

Bílkoviny, či proteiny jsou nezbytné pro naše tělo, mají na svědomí stavbu a obnovu buněčných struktur. Průměrně postačí 0,7-1 g na kilogram tělesné váhy. Ideální je namíchat rostlinné bílkoviny – sója, hrách, čočka a další luštěniny, s těmi živočišnými – maso, například kuřecí, krůtí anebo hovězí.

Na závěr

Nemusíte v tom hledat nějakou vědu, stačí jíst správně a od každého trochu, tak, aby nic nechybělo ale ani nepřebývalo.

 

Autor: Tosseeh

Napsat komentář