3 nejzdravější druhy ovoce podle vědeckých výzkumů

Které ovoce je nejzdravější

V současné době není problém sehnat v obchodních řetězcích v podstatě jakékoli ovoce, jaké si člověk zamane. Zajímavé je položit si v tomto kontextu otázku, jaké z těchto rozmanitých druhů ovoce je nejzdravější? Žebříček třech nejzdravějších druhů podle vědeckých výzkumů bude patrně pro někoho šokující, protože se v něm objevují skutečně překvapiví zástupci!

Ovoce acai z euterpe brazilské teprve čeká na své objevení

Acai bobule

Pomyslnou zlatou medaili je možné udělit u nás v podstatě neznámému středo a jihoamerickému ovoci acai. Plody tohoto ovoce jsou bobule, v nichž je obsažena celá řada antioxidantů a vitamínů. Je do jisté míry paradoxem, že tyto bobule ještě nebyly plně objeveny moderním světem, protože pomáhají startovat spalování tuků, což je činí ideálními k využití v dnes tolik oblíbených redukčních dietách. Acai dále kromě jiného zabraňuje nadměrnému srážení krve, snižuje množství cholesterolu a má zásadní vliv na dobré trávení.

Vědci dokonce došli k závěru, že bobule acai jsou schopné zastavit rakovinné bujení.  Z plodů se připravují i proslavené osvěžující nápoje.  V porovnání s běžnými klasickými džusy byla u džusů z acai zjištěna mimořádná antioxidační aktivita směrem k peroxylovým radikálům. Bobule Acai rostou na štíhlé palmě, jež je označována jako euterpe brazilská nebo kapustoň brazilská.

Jablko je skutečně plodem z nebeského sadu!

Jablko

Snad ještě větším překvapením je skutečnost, že na stříbrné pozici se umístila obyčejná jablka! Ta představují kvalitní zdroj vlákniny, podobně jako Akai snižují hladinu škodlivého cholesterolu a jsou v nich obsaženy látky, jež pomáhají při různých respiračních nemocech. Jablka rovněž disponují vitamínem C a mnoha antioxidanty, jež ochraňují DNA v lidských buňkách, čímž se snižuje nebezpečí vzniku rakoviny. Jiné látky pak ochraňují mozek před Parkinsonovou i Alzheimerovou chorobou.

K dosažení blahodárných účinků stačí sníst jediné jablko denně! Udává se, že člověk, který sní čtyři jablka denně, sníží hladinu škodlivého cholesterolu o čtvrtinu. Značné popularitě se dnes těší jablečná dieta, v jejímž průběhu jí člověk během tří dnů jen jablka. Z nápojů si může dopřát kávu, čaj či neslazenou vodu.  Tuto dietu zakončí lžičkou olivového oleje, jež pročistí jeho játra i žlučník.

Avokádo sice nechutná každému, ale každého uzdravuje!

Avokádo

Konečně na třetím stupínku se umístilo avokádo, jež se rozhodně nezavděčí úplně každému. Zralý plod hruškovce přelahodného mívá zvenku tmavozelenou až černou barvu, uvnitř bývá měkký a světle žlutý. Dužina avokáda se vyznačuje tím, že se velmi dobře roztírá. Udává se, že z jednoho stromu se obvykle sklízí více než 100 avokád. Kvůli jeho mastnosti i specifické chuti ho někteří milují, kdežto jiní mu nemohou přijít na jméno. Značný podíl na jeho obsahu mají látky, jež se podílejí na snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Když někomu avokádo nechutná, ale chce ho přesto využít k nápravě svého pošramoceného zdraví, doporučuje se udělat z něho chutnou pomazánku, když se přidá nadrcený česnek, sůl a pepř. Ke zjemnění je možné užít i smetanový jogurt. Avokádo má kladné účinky při nemocích kůže a sliznic, posiluje srdce a snižuje krevní tlak, pomáhá i při chorobách jater, ledvin a močových cest. Je bohatým zdrojem draslíku, mědi, fosforu, hořčíku a řady vitamínů. Složením mastných kyselin je avokádo do jisté míry podobné olivovému oleji.

Autorka: Michaela Varausová