Jídlo mimo dům – týká se ve většině případů nás všech i našich dětí. Málokdo má v dnešní uspěchané době, pokud to není zrovna důchodce nebo maminka na mateřské dovolené, možnost připravit a uvařit si všechno jídlo doma. Pojďme se společně podívat na nejklasičtější způsoby stravování mimo domov.
KFC, MC DONALD
Tento způsob stravování je oblíbený hlavně u dětí a teenegerů. Někteří rodiče dětem dávají návštěvu tady dokonce jako odměnu např. za dobré vysvědčení. Napadlo vás někdy, proč nám tady všechny ty hranolky, saláty a různé hamburgery tolik chutnají a tudíž se sem rádi vracíme? Dalo by se říci, že jsme na těchto pokrmech závislí. Já vím, zní to možná trochu divně, samozřejmě, že do nich výrobci nepřidávají drogy, ale látku, zvanou glutamát sodný, to ona způsobuje onu pro nás jedinečnou chuť. Pro naše zdraví je však velmi nebezpečná. Obsahuje hned několik škodlivých „éček“ a s každým gramem, který požijeme, se naše závislost na ní zvýší asi 10 krát. Po glutamátu sodném tvrdnou játra a také leptá náš žaludek.
BAGETY, GRILOVANÁ KUŘATA, MAJONÉZOVÉ SALÁTY
Hlavním nebezpečím, které se v těchto potravinách skrývá, spočívá v obsahu konzervantů, již zmíněného glutamátu sodného a velkého množství tuků. Přitom výživová hodnota pro naše tělo je prakticky nulová. Jsou to “ prázdné kalorie“. Při přípravě těchto pokrmů se běžně používají konzervanty jako se sorban draselný, kyselina fosforečná, různé rychlosoli a umělá sladidla. Důvodem je samozřejmě prodloužená trvanlivost. Pokud si uděláte doma kuřecí salát s domácí majonézou, výdrží vám cca. 21 dní jako ten z obchodu? Doma připravená bageta, také určitě nebude mít lhůtu trvanlivosti cca.4 dny jako ta koupená.
A co třeba grilovaná kuřata ze stánku na ulici? Přemýšleli jste někdy nad tím, zda jsou vhodně tepelně zpracovaná a vždy čerstvá? Chutná stejně kuře, které si ugrilujete doma? Důležitý je i původ těchto kuřat, měla by být z českých chovů, ne odněkud z Argentiny nebo ještě hůř z Číny. Tato kuřata jsou většinou krmena směsmi s přídavkem hormonů pro rychlý růst.
A co například párky a klobásy na pouti nebo tržnici? Popřípadě levné salámy do salátů? Skutečné maso tady ani nehledejte, jsou vyráběny ze separátů. To jsou semleté chrupavky, kůže, měkké kosti, šlachy, játra, ledviny, jazyky, plíce… Prostě zbytky. Dále je tady pak sojová moučka a vůně masa je zde opět navozena umělými přísadami.
CUKRÁRNY
Kdo z nás by si nedal rád občas při procházce městem něco dobrého, že? Dortíky mají krásnou barvu a navrchu super šlehačku. Napadne vás, proč tato šlehačka nikdy nezkysne? Pravá šlehačka je sice kalorická, ale z opravdového mléka. Dnes je ve většině případů nahrazena alternativou z rostlinných ztužených tuků. A co umělá sladidla? Člověk, který není diabetikem, by je neměl přijímat ve stravě vůbec . Škodí hlavně játrům. Kde se vyskytují umělá sladidla? Skoro všude. V tzv. Light jogurtech, limonádách …
JÍDELNY
Školní jídelny jsou celkem v pořádku, jsou zde dané normy na vaření. Jídelny závodní jsou na tom s kvalitou jídel někdy poněkud hůř, záleží samozřejmě jak kde. Obecně většinou platí, že se musí zohlednit především cena, takže se místo z čerstvých surovin vaří např. z polotovarů.
Až budete jíst příště někde mimo dům, přemýšlejte, co si pro sebe vybíráte!