Posilněte svou imunitu ještě před příchodem zimy! Ochráníte se tak před nachlazením

Posilněte svou imunitu

Přicházejí první mrazíky a s nimi nám o sobě začíná dávat vědět i zima. Počasí je přímo jako stvořené pro nachlazení a nejrůznější respirační onemocnění. Pokud si však posílíme imunitu, můžeme se nachlazení, angíně či onemocnění dýchacích cest vyhnout.

Co si představit pod pojmem imunita?

Imunita je jakási schopnost organismu bránit se chorobám. Pokud máme imunitu oslabenou, tak jsme k onemocnění náchylnější, protože se náš organismus nedokáže nežádoucím patogenům v podobě virů či bakterií bránit.

Při výkyvech počasí je naše tělo oslabené

Naše imunita dostává nejvíce zabrat právě ve chvíli, kdy dochází k prudkým výkyvům počasí, a to například na podzim či na jaře. Při těchto změnách se cítíme více unavení a hrozí nám riziko nachlazení či onemocnění dýchacích cest. Proto právě v tomto období je vhodnou volbou posilování imunity.

Tipy na posílení imunity

Pokud chceme odolnost našeho organismu podpořit, je třeba upravit životní styl i výživu. Oslabenému organismu samozřejmě neprospívá nadměrná fyzická námaha ani stres. Tyto dva faktory naopak imunitu mohou oslabovat, proto bychom se nadměrné fyzické zátěži i stresu měli v období změn počasí vyhýbat.

Kromě úpravy životosprávy lze imunitu rovněž posilovat i nejrůznějšími vitamíny, a to ať už v přírodní podobě či nejrůznějšími doplňky stravy. Ideálně bychom měli konzumovat ovoce či zeleninu, tedy čerstvé plody, které jsou bohaté na nejrůznější vitamíny a minerály a dokáži pomoci naší oslabené imunitě. Pokud však nejsme zrovna příznivci čerstvého ovoce či zeleniny, tak si lze vypomoci různými potravinovými doplňky, jež seženeme v lékárně.

Vitamín C pro posílení imunity

Potraviny, jež posilují imunitu

Jak bylo zmíněno výše, imunitu si můžeme posílit přírodními produkty, tedy ovocem či zeleninou. Jedná se o běžně dostupné druhy, které má řada z nás dokonce běžně doma. Jaké potraviny a vitamíny jsou pro nás žádoucí?

Vitamín C

Základem vytvoření odolnosti vůči nachlazení či respiračním onemocněním je vitamín C, který nalezneme v nejvyšších dávkách především v citrusových plodech. Tento vitamín je pro naše tělo velice důležitý, takže bychom jeho pravidelný přísun rozhodně neměli zanedbávat. A kde že ho najdeme nejvíce? Mezi potraviny, které jsou bohaté na vitamín C můžeme zařadit např. citrusové plody, brokolici, šípky, zelí či mrkev.

Vitamín D

I tento vitamín dokáže podpořit imunitní systém, který nás následně ochrání před viry a bakteriemi. Vitamín D si tělo získává ze slunečního záření či ho je možné nalézt v tučných mořských rybách nebo mléčných výrobcích. Vitamín D je možné doplňovat i prostřednictvím doplňků stravy.

Česnek

O česneku je všeobecně známo, že má antibiotické účinky. Jedná se tedy o naprosto přírodní antibiotikum, které nám může pomoci nejen s prevencí, ale i se samotnou léčbou nachlazení či jiných nemocí. Konzumaci česneku bychom se proto neměli vyhýbat. Jedná se o jednu z nejdravějších potravin, kterou si můžeme vypěstovat i na zahrádce.

Rakytník

Rakytník pro posílení imunity

Rakytník je právoplatně považován za vitamínovou bombu. Obsahuje široké spektrum vitamínů, které dokáží podpořit imunitní systém, čímž nám zajistí dostatečnou ochranu proti případné nemoci. Samozřejmě obsahuje i řadu antioxidantů a stopových prvků, jež jsou rovněž pro náš organismus prospěšné.

Zázvor

Zázvor je vcelku oblíbený, a to nejen pro posilování imunity, ale i pro vaření. Lze ho využívat na mnoho způsobů, ale ne každému připadá jeho vůně a chuť lákavá. Pro tělo je však velice prospěšný, jelikož působí protizánětlivě, antibakteriálně a antioxidačně. Pokud nepatříte zrovna mezi milovníky zázvoru, můžete si připravit zázvorový čaj například s medem a citronem a uvidíte, že jeho chuť nebude tak extrémně výrazná.

Kysané zelí

Starý osvědčený recept našich babiček na nejrůznější nemoci samozřejmě podporuje i naši imunitu. Kysané zelí má skutečně zázračné účinky a je vhodné ho zařadit do svého jídelníčku. Aby však mělo co možná nejlepší účiny, je dobré ho konzumovat v syrovém stavu.

 

Autor článku: Kristýna Paďourová